Clik here to view.

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström (S) deltog i Cancerdagen och berättade där om regeringens satsning inom cancervården.
Kan vi bli världsmästare på cancervård? Det var den något kaxiga rubriken för Cancerdagen som tidningen Dagens Medicin arrangerade i går tillsammans med bland annat Cancerfonden. I en sal fullproppad av läkare, forskare, politiker och andra beslutsfattare diskuterades hur Sverige ska nå en topposition inom både vård och forskning.
Clik here to view.

Klas Kärre. Foto: Andrea Björsell
En av talarna var Klas Kärre, ordförande i Cancerfondens forskningsnämnd, som tog sig an frågan ”Är svensk cancerforskning i världsklass?”
Han berättade att Sverige ligger på en hedrande 14:e plats när det gäller antalet vetenskapliga artiklar om cancerforskning som citeras av andra forskare, vilket brukar ses som ett mått på hur framgångsrik forskningen är. Problemet är att Sverige halkat ner från plats 9 till 14 på ett decennium.
– Det är möjligt att vi håller världsklass, men vi håller på att tappa den positionen, varnade Klas Kärre.
I ett rasande tempo beskrev han förutsättningarna för cancerforskningen och pekade inte minst på att ett stort problem finns i sjukhuskorridorerna: Läkare och sjuksköterskor har svårt att få tid att forska av sina arbetsgivare, vilket belysts i Cancerfondsrapporten.
Klas Kärre argumenterade för att Sverige, trots att vi är ett litet land, har all anledning att sikta på att vara världsledande och konkurrera med stora nationer som Kina och USA.
– Vi har ett globalt ansvar. Och vi vet att om man har en bra cancerforskning, så har man också en bra vård. Vi ska ha vårt sikte inställt på månen, sa Klas Kärre.
Clik here to view.

Anna Martling
Samtidigt som flera talare var överens om att sjukvården inte skapat optimala förutsättningar för forskning – så framhölls att svenska patienterna är desto mer villiga att bidra. Många vill vara med i kliniska studier och testa ny behandling eller diagnostik. Något som till stor del beror på vårt relativt jämlika sjukvårdssystem med solidarisk finansiering, trodde Anna Martling, som är kirurg vid Karolinska Universitetssjukhuset och som deltog i en paneldiskussion om forskning.
– Vi har en struktur som gör att patienterna vill bidra, och det är en enorm styrka jämfört med andra sjukvårdssystem som har andra former av finansiering, sa Anna Martling.
Jämlikhet var ett ord som återkom senare under dagen när nyblivne folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern Gabriel Wikström (S) äntrade scenen.
Han började med att berättade om regeringens satsning på jämlik hälsa, och konstaterade sedan att cancer inte är någon tvistefråga inom politiken. Höger och vänster är i huvudsak ense om vad som behöver göras.
– Vi är överens över blockgränsen om hur vi ska bekämpa cancer. Jag är väldigt glad över det, sa Gabriel Wikström, som bland annat lyfte fram regeringens satsning på standardiserade vårdförlopp som ska korta väntetiderna inom cancervården.
Förebilden är en dansk modell, kallad pakkeforløb, som går ut på att bestämma maximala tidsgränser för hur lång tid det får ta mellan olika åtgärder.
– Det är oerhört positivt för patienten, eftersom det blir tydligt när olika utredningar ska ske. Det är en oerhörd lättnad när man fått ett så svårt besked som cancer, sa Gabriel Wikström.
Andra ämnen som diskuterades under dagen var bland annat hur cancerpatienter snabbare kan få tillgång till nya läkemedel, och hur man ska säkra att det finns tillräckligt med kompetent personal i cancersjukvården i framtiden.
Image may be NSFW.Clik here to view.
