
Standardbehandling vid blåscancersjukdom är titthålskirurgi.
TEMA: HIT GÅR PENGARNA. Till skillnad från de flesta tumörformer har inte överlevnaden i blåscancersjukdomen förbättrats under de senaste 30 åren. Det är också den cancer som oftast drabbas av fördröjd diagnos eftersom många människor med blod i urinen inte söker vård och sjukvården inte sällan först med fördröjning utreder patienter med detta symtom.
Vid tumörinväxt i blåsmuskeln är standardbehandlingen att urinblåsan opereras bort med titthålskirurgi. Dessutom rekonstrueras urinkanalen. Ibland föregås kirurgin av cytostatikabehandling.

Fredrik Liedberg
Fredrik Liedberg vid Lunds universitet har tilldelats 800 000 kronor x 3 år i forskningsanslag för sin forskning, som främst handlar om att utvärdera snabbspår för utredning av blod i urinen och ny endoskopisk teknik för operation genom urinröret för att minska risken för återfall i blåscancersjukdom.
I projektet delar Liedbergs forskarlag in urinblåsetumörerna i fyra grupper för att få information om prognos och vilken cytostatikabehandling som kommer att ha bäst effekt.
– Med hjälp av förfinad röntgenteknik, så kallad PET-CT-teknik, skulle vi kunna skräddarsy behandlingen för varje patient. Detta skulle på sikt leda till att patienter med urinblåsecancer skulle kunna leva längre, säger Fredrik Liedberg.
Läs mer om årets anslagsutdelning.
TEMA: HIT GÅR PENGARNA. Under november berättar vi om några av de forskningsprojekt som – med hjälp av dina pengar – beviljades anslag i årets anslagsutdelning från Cancerfonden. Totalt delas rekordsumman 415 miljoner kronor ut till mer än 400 projekt, som omfattar fler än 30 olika former av cancer.
